Een van de mogelijkheden die de gemeente heeft om armoede te bestrijden is een eenmalige uitkering in de vorm van individuele inkomenstoeslag, (voorheen de langdurigheid toeslag). Deze word 1x per 12 maanden verstrekt aan mensen die voldoen aan de eisen. Bij veel van de onderstaande gemeenten is de eis van 3 jaar of langer rondkomen van een minimum inkomen, terwijl dit bij de gemeente Enschede 5 jaar is. Zoals te zien is kunnen we opmaken dat de Gemeente Enschede ver onder het gemiddelde zit dan de 10 vergelijkbare steden. Alleen Almelo Zit nog veel lager. Wel is er een extra aanvulling voor elk ten laste komend kind wat niet is meegerekend in onderstaand tabel. Dit heeft meerdere gemeenten. Juist in het geval van een alleenstaande zie ik vaak dat deze moeilijk rond komen terwijl sommige lasten hetzelfde zijn als die van een meer persoons huishouden.
Als de Gemeente Enschede werkelijk het armoedeprobleem aan wil pakken is dit een goede kans. Veel inwoners zijn gebaat bij een jaarlijks eenmalige ondersteuning, omdat ook al vaak door schuldhulpverlening het vakantiegeld weg valt.
Mijn oproep aan de Gemeente Enschede is om te kijken naar verhoging van deze toeslag. Veel mensen zouden dankbaar zijn voor een beetje adempauze in de kosten.

Tags

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *